Timo Soinin Ploki

Kaikki blogit puheenaiheesta Palmia

Lakkojen murtaminen vaarantaa kaikkien työntekijöiden edut

Tiistaina 23.9. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjesti pääkaupunkiseudun merkittävimmän työtaistelun vuosiin. Lakko vastusti Helsingin kaupungin kiinteistöpalveluyhtiön Palmian yhtiöittämistä. Konsulttiyhtiö NAG Strategy & Transactionin selvityksen perusteella se laskisi Palmian siivoojien, vartijoiden, ruokapalvelutyöntekijöiden ja huoltomiesten peruspalkkoja 4-8% ja lisiä jopa 16%.

Tervetuloa markkinatalouteen Palmia!

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi tällä viikolla kunnallisen Palmian toimintojen osittaisen avaamisen vapaalle kilpailulle. Päätöstä tuskin olisi tapahtunut vasemmistovoittoisessa Helsingissä ellei lakimuutos olisi tehnyt asiasta käytännössä pakollisen.

Palmia - Day After

Helsingin valtuustolla oli eilen parivuotisen valtuusto-urani ehkä intensiivisin viisituntinen kokous. Pöydällä oli kaksi suurta asiaa: Helsingin lausunto sote-laista ja Palmian tulevaisuus.  Palmiasta käyty äänestys päätyi vihreiden ja kokoomuksen äänin 43–41 ratkaisuun, joka oli  sekä Palmian työntekijöiden että sen tuottamien kunnallisten palvelujen osalta hyppy tuntemattomaan todellisuuteen.

Vihreiltä odottaisi enemmän.

"Esityksen puolesta äänestivät enemmistö kokoomuksesta, vihreistä ja RKP:stä. Vihreiden leiristä esitettiin illan aikana argumentteja myös yhtiöittämistä vastaan, mutta lopullisessa äänestyksessä esityksen hylkäämistä äänesti vain neljä vihreiden valtuutettua."

- HS 9.10.

Rautalankaa Palmiasta

Viime viikkojen kuumin poliittinen keskustelunaihe on ollut Palmian yhtiöittäminen. Ainakin oma sosiaalisen median kuplani kiehuu kohta jo äyräitään myöten ja kaikenlaisia väitteitä leijuu ilmassa. Yritän tässä kirjoituksessa avata mahdollisimman selkeästi mistä mielestäni on kyse. Aivan lyhyt tämä kirjoitus ei ole, mutta asiakaan ei ole yksinkertainen ja helppo. Toivottavasti jaksatte loppuun saakka.

1. Lähtökohdat

Kaksi vaikeaa asiaa: kilpailuneutraliteetti ja yhtiöittäminen.

Helsingin Energia joutui jo lihapataan

Eilen tiistaina pääkaupunkiseudun joukkoliikenne lamautui lakon edessä. Julkisten ja hyvinvoinninalojen liitto oli jo aikaisemmin varoittanut, että se peruu lakon ainoastaan siinä tapauksessa, ettei kaupungin ruokkimisesta ja siivouksesta vastaavaa Palmiaa yhtiöitetä.

Anarkisti-isku päiväkotien ruokailuun

Suomen vasemmistoanarkistit ovat alkaneet aktivoitua. Hetki sitten vasemmistolaiset hyökkäsivät Osuuspankkiin ja hajottivat ikkunoita kivin. Nyt vuorossa ovat päiväkodit. Vasemmistolaiset uhkaavat ”estää rikkuriruokailun”.

Palmian yhtiöittäminen ei ole Helsingin etu

Helsingin kaupunginvaltuusto tekee puolentoistoviikon päästä yhden tämän valtuustokauden merkittävimmistä linjavedoista päättäessään kaupungin kunnallisen liikelaitoksen Palmian ja sen kolmentuhannen työntekijän kohtalosta. Helsingin kokoomusjohto ajaa peruspalveluja tuottavan liikelaitoksen pilkkomista osiin ja sen henkilöstöruokailu-, kiinteistö-, siivous- ja turvapalvelujen yhtiöittämistä.

Palmiaa ei tarvitse yhtiöittää

Helsingin kunnallispolitiikan agendalla on tänä keväänä kunnallisten liikelaitosten yhtiöittämisiä. Tässä prosessissa kaupungimme kokoomusjohto ajaa helsinkiläisille peruspalveluja tuottavan liikelaitos Palmian pilkkomista osiin ja sen henkilöstöruokailu-, kiinteistö-, siivous- ja turvapalvelujen yhtiöittämistä.

Jarrua HKL:n ja Palmian yhtiöittämiskaavailuihin

Helsingin Sanomat on käsitellyt helmikuun aikana Helsingin kaavailuja yhtiöittää kaupungin liikennelaitos (HKL). Tapio Havasto esitti (HS Mielipide 22. 2.) erinomaisia perusteluja, miksi näistä suunnitelmista olisi syytä luopua kokonaan: yhtiöittäminen ei ole palvelujen käyttäjien etu.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä