Timo Soinin Ploki

Etämyynti

Etämyynti uhkaa Alkon ikiaikaista monopolia

STM:n virkamiehet ovat palanneet kesälomiltaan takaisin töihin. Ensi töikseen nämä virkaintoiset viskaalit ovat mitä ilmeisemmin kokoustaneet hallituspuolue Keskustan ja Alko Oy:n edustajien kanssa. Nämä ovat kaikesta päätellen päättäneet yhteistuumin edistää Alkon etuja pieni tuskanhiki otsallaan. Toisin sanoen STM:ssä haluttiin kiiruhtaa heinäkuussa, eduskunnan ollessa vielä kesälomilla, sellaista täydentävää lakia, joka pönkittäisi ja suojelisi Alkon monopoliasemaa. Tämä siksi, että hallituspuolue Kokoomus otti kesän puoluekokouksessaan kantaa alkoholin etämyyntikieltoa vastaan.

Alkoholin etämyynti ei ole kiellettyä

Tuoreessa päätöksessään Korkein Oikeus tuomitsi virolaisyrittäjän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja katsoi samalla ettei alkoholin vähittäismyyntimonopoli sekä -lupajärjestelmä olleet ristiriidassa Euroopan unionin lainsäädännön kanssa. Tästäkin voidaan olla montaa mieltä, mutta päätöksestä on tehty aivan kummallisia johtopäätöksiä.

Alkon monopolin purkamista kehtaa puolustaa

Liberaalipuolueen ja Kokoomuksen suunnalta on viimepäivinä kuulunut ehdotuksia Alkon monopolin vastuullisesta purkamista. Vastuullisuudella tarkoitan tässä yhteydessä sitä että monopolilla olevat hyödyt otetaan vakavasti, niille etsitään korvaavia keinoja ja muutos tehdään haitat minimoiden. Riippuen kyselystä monopolin purkamista vastustaa tai kannattaa maltillinen enemmistö kansalaisista. 

Etämyyntityöryhmän ehdotus on byrokraatin unelma

Sosiaali- ja Terveysministeriön vetämä alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin rajoittamista selvittävä työryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi. Työryhmä esittää etämyynnin kieltämistä yli 5,5% alkoholijuomien osalta ja monivaiheista prosessia mietojen juomien etämyynnin osalta.

Kenttäkoe: Tilataan etämyynnistä

Kysymys alkoholin etämyynnistä on taas kevään aikana tulossa ajankohtaiseksi, kun alkoholilain uudistuksen kalkkiviivoilla asetettu työryhmä saa jotain aikaiseksi maaliskuun loppuun mennessä. (Oikeasti olen ihan varma, että tämän "selvityksen" "tulos" on ollut selvillä jo aikoja sitten, mutta se on kokonaan toinen tarina.) Olen tilannut etämyynnistä pari kertaa aikaisemmin, mutta viime kerrasta on jo useampi vuosi aikaa.

TULOKSEN KÄÄNTÖPUOLI (eli näin sitä tehdään)

TULOKSEN KÄÄNTÖPUOLI (eli näin sitä tehdään)

 

 

”Viime vuoden puolella oli havaittavissa ankarampia hintakampanjoita, asiakkaita on hankittu keinoilla, joita ei pitkään aikaan ole nähty. Asiakkaille on tarjottu esimerkiksi lahjakortteja, ja myyjien palkkoja on korotettu” sanoi markkinajohtajan toimitusjohtaja” Lauantain 3/2-18 HS:ssa. Puhuipa näköalapaikalta täyttä asiaa.

Minua huijattiin 25/1-18. Pahinta on, että vielä laillisesti.

"Etänoli" ja siihen muka liittyvät epäselvyydet

Vuosi vaihtui ja uuden alkoholilain ensimmäiset vapauttavat pykälät tulivat  voimaan. Sosiaalinen media täyttyi kuvista, joissa ihmiset ostavat yhden tölkin 5,5-prosenttista lonkeroa tai pullon A-olutta ruokakaupasta ihan vain siksi, että se tuli nyt mahdolliseksi. 

Etämyyty alkoholi sekoittaa päitä

Eduskunta hyväksyi vastikään alkoholilain kokonaisuudistuksen, jonka moninaiset vaiheet ovat oman messunsa arvoinen aihe sinänsä. Tässä blogissa kuitenkin keskityn erääseen sivujuonteeseen, joka näyttää nousevan kokoaan suuremmaksi kysymykseksi. Kyse on alkoholin etämyynnistä, jota virkamiehet väittävät kielletyksi, vaikkei se sitä lain mukaan olekaan. 

Etämyyntikielto törmäsi perustuslakiin

Alkoholilakia koskeva tuore perustuslakivaliokunnan lausunto julkaistiin 21.11, samoin sitä varten saadut asiantuntijalausunnot. Laajaa mielenkiintoa herättänyt kysymys etämyynnistä päätyi tulkintaan, joka paljastaa melko karuja asioita virkamiesten mahdollisuuksista kävellä poliittisten päättäjien ja jopa lakien yli avoimesti ja kenenkään siihen puuttumatta. Perustuslakivaliokunta katsoo, että lakiesitys ei kiellä alkoholin etämyyntiä. Ja koska pykälät ovat pysymässä entisellään, voidaan tulkita, ettei se ole ollut kiellettyä aikaisemminkaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä